Kiválóságokat képez a Nemzetek Európája Karrierprogram

 

Ötödik évnyitó ünnepségét tartotta a Nemzetek Európája Karrierprogram a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) szeptember 23-án. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumával közösen megvalósuló képzés – amely komoly elköteleződését jelzi a magyar európai uniós tagság mellett – sikerét mutatja a rendszeres túljelentkezés.

„A képzés népszerűségét mutatja, hogy már az ötödik évfolyam indul önökkel, és eddig minden évfolyamra többszörös túljelentkezés volt, ami lehetővé teszi számunkra, hogy valóban kiválóságképzést biztosíthassunk” – mondta a Karrierprogram új évfolyamának tagjaihoz szólva Bóka János. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter úgy fogalmazott: Magyarország érdekérvényesítő képessége az Európai Unióban (EU) jól felkészült, uniós ügyekben jártas, nyelveket beszélő, elhivatott kollégákon is múlik, ezért indították el a Karrierprogramot.  

„A program sikerét jelzi, hogy számos hallgató dolgozott vagy jelenleg is dolgozik az uniós intézményeknél” – jelentette ki Bóka János, hozzátéve: a hazai közigazgatásban is sokan helyezkedtek el uniós szakterületeken mind itthon, mint a brüsszeli Állandó Képviseleten, és sokan közvetlenül a magyar elnökségi munkában is részt vesznek. A miniszter szerint, aki ezt a képzést elvégzi, széles körű, gyakorlatorientált európai uniós szaktudásra tesz szert, mert olyan oktatóktól tanulhat, akik nemcsak elméleti szinten, hanem a gyakorlatban is foglalkoznak európai uniós kérdésekkel.

„Olyan tisztviselőkre van szükség, akikre a szakértelem mellett jellemző a valóságtisztelet, a vitázó képesség, a kritikai szemlélet, az összefüggésekben való gondolkodás és a gondolkodáshoz szükséges bátorság” – fogalmazott Bóka János. A politikus hangsúlyozta ugyanakkor azt is: nem könnyű manapság magyarként uniós intézményekben dolgozni, mert konkrét és markáns elképzeléseink vannak arról, hogyan szolgálhatná jobban az EU a tagállamok javát és célkitűzéseit, hogyan lehetnénk együtt erősebbek, de maradhatunk meg annak, akik vagyunk.

„A nemzetközi kapcsolatoknak kiemelt helye és fontossága van egy nép és egy ország sorsának, illetve jövőjének alakításában” – jelentette ki köszöntőjében Varga Réka. Az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának dékánja kifejtette: a nemzetközi környezet és a nemzetközi kapcsolatrendszer alapvetően befolyásolhatja egy ország gazdasági, tudományos, társadalmi fejlődését, jólétét és hatása lehet az ország helyzetére, különösen akkor, ha az kicsi.

„Az Unióhoz való csatlakozás olyan egyedülálló lehetőséget teremtett a magyar történelemben, amikor hazánk az európai család és az Európai Unió tagjaként a többi tagállammal együtt fellépve, könnyebben és sikeresebben tudja érvényesíteni érdekeit a világban” – utalt Varga Réka hazánk húsz évvel ezelőtti csatlakozására. Rámutatott: ahhoz, hogy a közös uniós álláspontok és politikák olyan kompromisszumként szülessenek meg, amelyek a nemzeti érdekeinknek is megfelelnek, szükségszerű minél hatékonyabban és eredményesebben fellépnünk az uniós döntéshozatali eljárások során. Hozzátette: ezt az érdekérvényesítést tovább erősítheti, ha minél nagyobb számban és minél felkészültebb magyar szakemberek dolgoznak az Európai Unió intézményeiben is.

„Mindezek legfontosabb előfeltétele az, hogy a nemzetközi partnereket és közeget a lehető legjobban értő, szerteágazó tudással, nyelvismerettel és tapasztalattal rendelkező emberek sokasága álljon rendelkezésre itthon, a külszolgálatokon és a nemzetközi szervezetekben, így az uniós intézményeiben is” – emelte ki a dékán, emlékeztetve: az ilyen szakemberek képzése és nevelése az NKE elsődleges feladata. Ezt a célt szolgálja az Európai Uniós Ügyek Minisztériumával együttműködésében megvalósuló Nemzetek Európája Karrierprogram is – hangsúlyozta.

Hagyományos diplomáciai találkozóra is alkalmat teremt a Karrierprogram évnyitója – fogalmazott beszédében Prőhle Gergely. A Karrierprogram igazgatója fontosnak nevezte az NKE és a minisztérium együttműködését, amit nemzetközileg elismert diplomaták is segítenek. Ebben az évben egy francia és egy német oktató is tart előadást a hallgatóknak, illetve a tervek szerint egy svájci diplomatát is meghívnak majd – részletezte. Prőhle Gergely emlékeztetett: a Karrierprogram ötödik évfolyama Robert Schuman luxemburgi születésű kereszténydemokrata politikust, korábbi francia miniszterelnököt választotta névadójául. Felidézte azt is, hogy az Európai Unió egyik alapítója 1950-ben adta ki a Schuman-tervet, amellyel az európai változások érdemi alakítójává vált.

 

Szöveg: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes