"Magyarország és az EU" - a Morehead State Egyetem hallgatói és oktatói voltak vendégeink

 

A Kentucky állambeli Morehead State Egyetem diákjainak és oktatóinak egy csoportját fogadta a John Lukacs Intézet vezetősége 2024. március 11 – én a Ludovika Szárnyépületben. A nagyrészt politikatudománnyal foglalkozó amerikai diákok nagyfokú érdeklődéssel érkeztek hazánkba, azzal a céllal, hogy jobban beleláthassanak az Európai Unió tagállamainak működésébe. A látogatáson résztvevő két oktató által tavaly megjelent könyv szerkesztőbizottsági tagja Dr. Mártonffy Balázs a John Lukacs Intézet kutatásért felelős igazgatója.

Prőhle Gergely, az NKE Eötvös József Kutatóközpont John Lukács Intézetének programigazgatója köszöntőbeszédében kiemelte a Nemzetek Európája Karrierprogram fontosságát és az Európai Unió relevanciáját. Megjegyezte, hogy a 2020 szeptemberében induló karrierprogram célja, hogy gyarapítsa az Európa és hazánk iránt elkötelezett, idegen nyelven jól beszélő és az Európai Unió intézményeinél sikeresen elhelyezkedő ambiciózus fiatalok számát.

A program Zalai Csaba az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának Európa- tanulmányok Tanszékén mesteroktató előadásával folytatódott. Az informatív prezentáció keretein belül a diákok mélyebb betekintést nyerhettek az Európai Unió működésébe, intézményeibe és nem utolsó sorban megismerhették az uniós döntéshozatalt is.

A találkozó egy „Magyarország és az EU” című kérdezz – felelekkel folytatódott. A beszélgetésen felmerült többek között az energia kérdésköre, de szó volt Magyarország helyéről az Európai Unióban is.  

A délelőtt egy campus túrával záródott, amelynek keretében az amerikai diákok betekinthettek a nagy múlttal rendelkező Ludovika Főépület Dísztermébe is.  

A Morehead State Egyetem 9 fős delegációja magyarországi tartózkodásuk után az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozó Románia felé veszi az irányt.

Szöveg: Németh Lizett


Címkék: Morehead