Innovációs kultúra Amazon módra

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) John Lukacs Intézetének (JLI) szervezésében látogatott az NKE-re a világ egyik innovációs piacvezető cége, az Amazon szenior üzletfejlesztési menedzsere, Lengyel Attila, aki a nemzetközi szervezet luxemburgi központjából érkezett és tartott előadást.

Mártonffy Balázs, a JLI kutatási igazgatója a rendezvényt megnyitó beszédében úgy fogalmazott: az NKE és az Amazon célcsoportja ugyan elsőre egymástól merőben különbözőnek tűnhet, ám a John Lukacs Intézet „ötletek–emberek–struktúrák” logikája sokban hasonlíthat a cég megközelítéséhez. Az igazgató szerint az előadás kiváló lehetőséget biztosít szektorok és egyetemek közötti eszmecserére is, hiszen az NKE hallgatói mellett több vállalattól érkeztek érdeklődők, és több egyetem képviselői is részt vettek azon.

A rendezvény szakmai moderátora Szakos Judit, a JLI tudományos munkatársa volt. Lengyel Attila, az Amazon Web Services Innovációs és Transzformációs Programok előadója bemutatta a cég egyedi innovációs kultúráját, amely során a résztvevők bepillantást nyerhettek abba, hogyan alakít ki az Amazon olyan kultúrát, amely ösztönzően hat az innováció számára a kultúra, a mechanizmusok, a rendszer és szervezeti komponenseken keresztül.

A hallgatóság megismerhette az Amazon vezetési alapelveinek felépítési módszereit és azok mindennapi gyakorlatban történő alkalmazását, valamint azt is, hogy milyen módon támogatja ezt a visszafelé gondolkodás (working backwards) folyamata.

Az előadást követő közönségkérdések többsége is az Amazon innovációs logikájának megértésére, a kudarctól való félelem lebontására, illetve arra irányult, hogy az egyetemi struktúrában hogyan valósíthatók meg az elhangzott vezetői irányelvek.

 

Szöveg: Szakos Judit

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: Amazon