Rekordszámú résztvevő a Világűrjogi Nyári Egyetem programsorozaton

Az Európai Űrügynökség Űrjogi Központja (ECSL) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közös szervezésében zajlik a 31. Világűrjogi Nyári Egyetem programsorozat. Az eseménynek régiónk első ízben ad otthont.

A European Center for Space Law (ECSL) az Európai Űrügynökség keretén belül működik több mint 30 éve. E szervezet magyarországi kapcsolattartója 2020 óta az egyetemünk Eötvös József Kutatóközpontján (EJKK) belül működő Világűrjog- és Politika Kutatóintézet (VPKI). Az ECSL programjai közül kiemelkedik az 1992 óta évente megrendezett Summer Course on Space Law and Policy. Ezt mindig más országban – általában akadémiai helyszínen – szervezik meg, a rendező országot pályázat útján választják ki. Az utóbbi két évben a nemzetközi szervezet vezetésével kialakított jó kapcsolata révén az NKE sikerrel pályázott, így e nyári egyetemet első alkalommal rendezik meg régiónkban.

Az augusztus 21-e és 31-e között zajló program nyitónapján Török Bernát, az EJKK vezetője megnyitóbeszédében a közelmúlt kapcsolódó eredményeit sorolta fel. Mint mondta, az NKE az egyetlen olyan kutatóintézet a régióban, amely kimondottan űrjoggal foglalkozik; a hallgatók az űrjog és -politika kurzust angol, francia és magyar nyelven, az űrgazdaság kurzust angol és magyar nyelven is hallgathatják. Az NKE vezető szerepet játszik a 17 hazai oktatási intézményt magában foglaló UniSpace Programban, emellett a Világűrjog- és Politika Kutatóintézet révén nemrégiben jelent meg egy űrjogi témájú szakkönyv, valamint folyamatban van egy űrvédelem témájú akadémia program kidolgozása is. Mindez nem jöhetett volna létre két fontos partnerünk nélkül – jelezte az intézetvezető. Az Európai Űrügynökség Űrjogi Központja a kezdetektől támogatja az egyetemen e témában folyó munkát, a magyar kormány pedig stratégiailag fontos programként kezeli e területet.

Az NKE EJKK VPKI vezetője, Bartóki-Gönczy Balázs köszöntőjében elmondta: a rendezvény szakmai programját, a nemzetközi előadókat az ECSL kéri fel, ez garancia a magas szakmai színvonalra. Házigazdaként az NKE Világűrjog- és Politika Kutatóintézete adhatta meg a témát – ez idén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásához kapcsolódóan az űrtelekommunikáció (space telecommunication) lett.  Fontos eredmény, hogy idén a korábbiaknál több, immár öt magyar előadó és hat hallgató vehet részt a programban.

Az eseményre 18 külföldi oktató, gyakorlati szakember érkezett, ők mind vezető szaktekintélyek. 22 tagállamból mintegy 60 hallgató vesz részt a nyári egyetemen, de sokszoros volt a túljelentkezés. A jelentkezőket egyébként első körben minden ország nemzeti kapcsolattartója (itthon az NKE Világűrjog- és Politika Kutatóintézete) szűri meg, majd a párizsi központ hoz döntést a felvettekről. Az egyetemi (BA/MA) hallgatók mellett minden évben 5-6 Young Professional is részt vehet e képzésen, ők jellemzően 30 alatti PhD hallgatók vagy pályakezdők. Ide szinte lehetetlen volt eddig magyarként bekerülni, de idén itt is üdvözölhetünk egy tehetséges PhD hallgatót Győrből – emelte ki Bartóki-Gönczy Balázs. Ami a tematikát illeti, a hallgatóknak pár fős csoportokban a hét nap alatt egy projektmunkán is kell dolgozniuk, ennek bemutatójára a záró napon kerül sor.

Armel Kerrest, az Európai Űrügynökség Űrjogi Központjának alelnöke – aki az összes korábbi nyári egyetem résztvevője volt – ugyancsak köszöntötte a hallgatókat. A szervezet alapítójáról, Gabriel Lafferranderie-ről elmondta: a Toulouse-i Egyetem doktora kezdetben az Európai Űrügynökség jogi tanácsadója volt. Azért hozta létre az ECSL-t, hogy kapcsolatot segítsen teremteni az Űrügynökség és az európai egyetemek között. Armel Kerrest köszönetét fejezte ki az NKE-nek a szervezésért, együttműködésért, melynek révén űrjogászok új nemzedéke állhat majd munkába.

Hristina Talkova, az Európai Űrügynökség Űrjogi Központjának titkára ezt követően gyakorlati tudnivalókkal látta el a hallgatókat. A résztvevők, tette hozzá, a világűrjog témája és a szektor mellett jövőbeni kollégáikat is megismerhetik.

 

Szöveg: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Világűrjog