Marshall Center Magyar Alumni találkozó

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont a George C. Marshall European Center for Security Studies (GCMC) éves magyarországi alumni találkozójának 2022. november 17-én. A rendezvényen részt vettek az Egyesült Államok és Németország budapesti nagykövetségeinek képviselői, valamint a tudományos élet szereplői, akik a Kínai Népköztársaság és a Kínai Köztársaság (Tajvan) közötti kapcsolatokról, illetve azok transzatlanti biztonságra gyakorolt lehetséges hatásairól beszélgettek.

Dr. Csizmazia Gábor, az Amerika Kutatóintézet tudományos munkatársa és a GCMC Magyar Alumni Egyesület vezetője köszöntőjében emlékeztetett az idei év témájának aktualitására és az alumni közösségen belüli kapcsolatépítés jelentőségére. A szoros-közi kapcsolatok instabil egyensúlyi állapotára Derek Westfall, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének helyettes misszióvezetője is felhívta a figyelmet, aki az egységes transzatlanti hang megtalálásának kérdését hangsúlyozta, míg Christiana Markert, a Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségének helyettes misszióvezetője a biztonságpolitikai szakemberek e hálózatának ápolásával és a Kína-stratégia kiegyensúlyozott felülvizsgálatával kapcsolatban fejezte ki reményét, amely a transzatlanti tér államai számára perspektivikus jövőképként szolgálhat.

A kérdést részletesen megvitatta Dr. Frank Mouritz, a Bundeswehr University-München tudományos munkatársa és Dr. Matura Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem, illetve a Center for European Policy Analysis munkatársa. Dr. Frank Mouritz hangsúlyozta egyfelől Tajvan Peking kínai megújulásra irányuló történelmi küldetésében elfoglalt szerepének jelentőségét, illetve a Kínai Népköztársaság Tajvannal való egyesítésének bezáruló lehetőségét. Amennyiben invázióra kerülne sor, az katasztrofális következményekkel járna a világgazdaságra és a kínai piacokra nézve. Dr. Matura Tamás hozzátette, hogy a lehetséges stratégiák változatosabbak, mint a status quo vagy egy átfogó katonai művelet. Egy olyan forgatókönyv, amely az amerikai erők Dél-kínai-tengerre való telepítését igényli, Oroszországot az amerikai külpolitika perifériájára helyezné, és átformálná a NATO katonai architektúráját. Ennek megfelelően mindkét szakértő emlékeztetett, Európának fel kell ismernie, hogy Tajvan nem az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság közötti kétoldalú kérdés, hanem közös probléma, amelyet kezelni kell.

A GCMC magyar alumni-hálózatának tagjai a panel után tovább beszélgethettek a két szakértővel, a George C. Marshall Center szakmai párbeszédre és kapcsolatépítésre irányuló küldetésével összhangban. Frank Lewis, a GCMC Alumni-kapcsolatok Irodájának munkatársa kiemelte, hogy a 2022-es év figyelemre méltó volt a George C. Marshall Center történetében, hiszen képzési programjai átléptek egy fontos mérföldkövet: az intézményben több, mint 15.000 hallgató végzett, köztük 218 magyar szakember.


Címkék: AKI