„Közös múltunk embere”: John Lukacs

A rendnek és a hagyománynak nagy szerepe van a magyar konzervativizmus számára, amelynek a fő mozgatórugója a nemzeti érdek – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Szárnyépületében tartott pódiumbeszélgetésen. A John Lukacs és az amerikai konzervativizmus című rendezvényt a történészről elnevezett társalgóban tartották, Deli Gergely rektor szerint az egyetem ezzel is jelzi, hogy John Lukacs munkássága „felbecsülhetetlen érték” az intézmény számára.

A rendezvényt szervező Stratégiai Tanulmányok Intézete igazgatója, Prőhle Gergely szerint a transzatlanti együttműködést történelmi perspektívába helyezve azt lehet mondani, hogy az Egyesült Államokba távozó magyar gondolkodók óriási hatással voltak az amerikai politikai gondolkodásra. Ezért fogható fel a transzatlanti együttműködés eszmecsereként, aminek köszönhetően ma a politikában egyenrangú félként lehet tárgyalni. A John Lukacs Társalgónak az NKE-n való létrejötte is ezt üzeni egy olyan helyről, ahol az államigazgatás szakembereit képzik – fejtette ki Prőhle Gergely.

„John Lukacs szellemi örökségének ápolása kiemelt jelentőségű egyetemünk számára” – fogalmazott megnyitójában Deli Gergely. Az NKE rektora szerint Lukacs gondolataival, írásaival hatott az amerikai és az európai történészi és politikai gondolkodásra. Az egyetem számára ennek a hatásnak a megismerése a tengerentúli kapcsolatépítésben is fontos, hiszen az intézmény amerikai egyetemekkel, professzorokkal, think-tank szervezetekkel, diákokkal való kapcsolatépítésre törekszik, célja pedig teret adni a nemzetközi eszmecserének.

Az amerikai-magyar történész munkásságát felelevenítő rendezvényen Orbán Balázs arról beszélt, hogy a magyar konzervativizmus soha nem fog megfelelni más nemzeti, vagy akár az angolszász konzervatív gondolkodásnak, ám Lukacs munkássága hidat képez a magyar és az angolszász konzervatív gondolkodás között. „Konzervatívnak lenni nem más, mint egy életmód, egy természetes emberi tulajdonság, mi magyarok pedig különösen így vagyunk ezzel" – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója, aki szerint a nemzeti érdek érvényesüléséhez stabil kormányzat, személyes szabadság, parlamenti szuverenitás és nemzeti önrendelkezés is kell. Lukacs értette, hogy a Szent Istvánnal kezdődő csatlakozásunk a Nyugathoz stabil elköteleződés, de nem főhajtás, vagy behódolás, azaz „értette, hogy miért tartunk távolságot és miért fontoljuk meg minden lépésünket az elvakult ragaszkodás helyett. Tudta, mi a szuverén magyar gondolkodás, avagy a nemzeti önrendelkezésünk magja" – hangsúlyozta Orbán Balázs.

A pódiumbeszélgetésen Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter és washingtoni nagykövet arról beszélt, hogy John Lukacs egy múltról gondolkodó, független történész volt, aki a politikai életben is az értékeket tartotta fontosnak és a folyamatos háborúskodás felett állt, míg magánéletében udvarias, gáláns ember benyomását keltette.

Jeffrey O. Nelson a Russell Kirk Center a Kulturális Megújulásért ügyvezető igazgatója névadójuk, az 1953-ban született Konzervatív elmék című könyv írója és John Lukacs tevékenysége között vont párhuzamot. Elmondta: Kirk nagyhatású műve után számos cikk jelent meg a konzervatív tradícióról, a folyamat elején pedig ott volt John Lukacs is. A konzervativizmust mindketten „kapu ideológiának” tartották, amely „megnyitja az elméket sok más ideológia irányába”. Lukacs és Kirk is kíváncsiak voltak a fiatal generáció gondolataira, próbáltak utat mutatni, kritikusan álltak a kapitalizmushoz és a konzervativizmus kulturális megközelítésével foglalkoztak inkább.

Hörcher Ferenc, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Politika – és Államelméleti Kutatóintézetének vezetője a tengerentúli gondolkodás magyar filozófiai hatásáról szólt. John Lukacsot a „közös múltunk emberének” nevezte, aki megtestesítette a korához tartozó civil és polgári értékeket, üzenete pedig ezen „civilitás” mellett a politikában mindig szükséges, a hibák elkerülését segítő gyakorlati bölcsessége: az „óvatosság”.

Cecilia Kirk Nelson, a Russell Kirk Center a Kulturális Megújulásért publikációs vezetője édesapja, Russell Kirk gyakori vendégére, John Lukacsra úgy emlékezett: „független elme”, egy kedves, határozott gondolkodású, de barátságos ember volt. Cecilia Kirk Nelson felhívta a figyelmet: számos törekvésük van a fiatal generációk elérésére a 21. század lehetőségeinek kihasználásával is, kifejezetten egyetemi hallgatóknak szóló programokat is indítottak a Russell Kirk Centerben.

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: PÁK