Tárnok Balázs kapta a Lőrincz Csaba Díjat

Az Európa Stratégia Kutatóintézet nemrégiben kinevezett megbízott intézetvezetője, Tárnok Balázs kapta idén a Lőrincz Csaba Díjat. Tárnok Balázs révkomáromi születésű jogász, aki tudományos munkáiban és tevékenységében a felvidéki magyarság jogvédelméért száll síkra, de az összmagyarság ügyét is felkarolja.

Lőrincz Csaba, a díj névadója nemzetéért elkötelezett tudósként hatalmas szerepet játszott abban, hogy a határon túli magyarság fennmaradjon, virágzásnak induljon. A Lőrincz Csaba Díj azoknak a tevékenységét ismeri el, akik összekovácsolják a magyar összetartozás szellemét – mondta az elismerés átadóján Varga Judit igazságügyi miniszter.

A díjazott, Tárnok Balázs tudományos és közéleti tevékenységét Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke méltatta. Mint mondta: nagyobb összefüggésekben gondolkodó kutatója a kisebbségek ügyének, ugyanakkor a nagyon is gyakorlatias tevékenységet végző Rákóczi Szövetség alelnökeként is a határon túliakért dolgozik. Németh Zsolt beszélt arról is, hogy Tárnok Balázs szülőföldjén, Felvidéken előrehaladt az asszimiláció, és erre figyelni kell. Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő szintén méltatta a díjazott határon túli magyarokért végzett kiemelkedő tevékenységét, a helyi problémáktól az összmagyarság ügyéig ívelő tudományos munkásságát.

A díjazott Tárnok Balázs 2019-től dolgozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, idén júniustól az Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott intézetvezetője. Korábban dolgozott a Kisebbségi Jogvédő Intézetben, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában és a Miniszterelnökség Európai Uniós Kapcsolatokért felelős Államtitkárságán. A Dr. Sobor Ügyvédi Iroda jogi tanácsadójaként segítette a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésének jogi képviseletét, valamint a Rákóczi Szövetség szakértőjeként koordinálta a Minority SafePack polgári kezdeményezés magyarországi aláírásgyűjtési kampányát.  

A díjátadó után tartott előadásában Tárnok Balázs a nemzeti kisebbségek jog- és érdekvédelmének legújabb kihívásairól és lehetőségeiről beszélt. Kifejtette: az orosz-ukrán háború új lapot nyitott a nemzeti kisebbségek védelmében, amely kihívások elé állítja a nemzeti kisebbségek szószólóit. Elmondta azt is, hogy eddigi munkájával – és reményei szerint a jövőben is – a tudomány és érdekérvényesítés határterületein mozgott, tudományos munkája során folyamatosan keresi a nemzeti kisebbségek érdekérvényesítési lehetőségeit. Tárnok Balázs előadásának egyik fő üzenete, hogy multilaterális intézmények keretén belül végzett klasszikus érdekérvényesítés mellett nagyon fontos a nemzetközi szereplők figyelmének felkeltése, különös tekintettel a jelenkor támasztotta új trendekre és lehetőségekre. Ennek kapcsán az előadás során kiemelt figyelmet szentelt a tudomány, politika és média határterületén elhelyezkedő véleménycikknek, mint sajátos érdekérvényesítési eszköznek, különösen, hogy az elmúlt évben több ilyen cikke jelent meg többek között olyan felületeken mint a Foreign Policy, a The National Interest, a The Washington Times vagy a Newsweek, ekképpen széles körben váltak elérhetővé a határon túli magyarokat érő jogsértésekről szóló beszámolók. Tárnok Balázs továbbá utalt Lőrincz Csaba gondolataira, miszerint a nagyhatalmi politikai játszmában egy pöccintés is ökölcsapásként hathat Magyarországon, Romániában vagy Szlovákiában. Az NKE frissen kinevezett megbízott intézetvezetője szerint a tudományos közéletben a nemzeti kisebbségek szószólóinak ezekere a jól irányzott „pöccintésekre” kell összpontosítaniuk, hiszen egy jól irányzott pöccintés Washingtonban vagy Brüsszelben a Nyugat szemében mindig a legjobb diák díjra pályázó Szlovákia és Románia esetében a kisebbségi kérdés vonatkozásában valóban ökölcsapásként hathat.

„Óriási megtiszteltetés, hogy átvehettem ezt a díjat. Rendkívül megható emberi és szakmai szempontból is, hiszen egy olyan csapatba, a Lőrincz Csaba Díjasok csapatába kerültem be, amelynek tagjai általam rendkívül sokra tartott emberek és szakemberek, akiknek munkásságát az elmúlt években rendszeresen követtem, és példaként szolgáltak előttem hivatásom gyakorlása során. Talán még mondhatom, hogy fiatal koromból fakadóan elsősorban megelőlegezett bizalom jeleként tekintek erre a díjra, és ösztönzőként, hogy a megkezdett munkát folytassam. Ez az elismerés egyben visszaigazolás is arra nézve, hogy az irányvonal, amit az elmúlt években képviseltem, nemzetpolitikai és nemzetstratégiai szempontból nem elvetendő” – mondta el honlapunknak a díjátadó után Tárnok Balázs.

A Pro Minoritate Alapítvány 2009-ben alapította a Lőrincz Csaba Díjat, amely tudósok, szakértők, kutatók, írók, újságírók kiemelkedő kül - és nemzetpolitikai tevékenységét jutalmazza. A díj névadója Lőrincz Csaba Sepsiszentgyörgyön született. A Securitate, a kommunista Románia titkosszolgálata üldözte el szülőföldjéről az 1980-as években, így lett Budapesten kisebbségi szakértő, a nemzetpolitika alapjainak megalkotója és a határon túli magyarság támogatója.

Szöveg: Tasi Tibor, MTI

Fotó: MTI/ /Máthé Zoltán


Címkék: ESKI