Közgazdász szakértők eszmecseréje az integrációról

A Ludovika Egyetemi Kiadó és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézete (GVKI) közös szervezésében rendezték meg azt a kerekasztal-beszélgetést április 26-án, amelyben közgazdász szakértők cseréltek eszmét aktuális gazdasági kérdésekről. Az esemény apropóját a Halmai Péter akadémikus, az NKE ÁNTK Közpénzügyi Tanszékének oktatója által vezetett, A modern állam gazdasági szerepének legújabb dimenziói című, az európai integrációról szóló, a Ludovika Kutatóműhely keretében elvégzett kutatásainak eredményeit tartalmazó könyvsorozat kötetei adták.

Kutasi Gábor egyetemi docens, a GVKI vezetőjének köszöntője után az NKE rektora, Deli Gergely, az esemény levezető elnöke elmondta: büszkeség az intézmény számára, hogy értékelvű européerek beszélgetnek e rendezvényen egy magas szakmai igénnyel íródott, a közgazdáságtani gondolkodás keretein túlmutató, a társadalom és a politikai felé is nyitott kötetek kapcsán. „Ez a fajta nyitottság teszi e műveket értékessé a nem közgazdászok számára is” – mutatott rá.

A felvetésre, mely szerint manapság a grafikonok, ábrák előtérben kerülésével ritkább a szóban forgó köteteket jellemző feszes elméleti keret, Halmai Péter elmondta: jóllehet az öt kötetből csak kettő tekinthető klasszikus értelemben vett, s ezért sok fogalmat tartalmazó tankönyvnek, e magyarázatok ugyanakkor segítik a tárgyalt jelenségek végiggondolását.

Csaba László akadémikus, a CEU és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) egyetemi tanára a nyomtatott könyvek fontosságára hívta fel a figyelmet. Elég az ismét előtérbe kerülő inflációra gondolni ahhoz, hogy lássuk: a társadalomtudományokban újra és újra fel kell tenni kérdéseket, ehhez pedig szükséges, hogy legyenek stabil alapok – mint az itt méltatott könyvek. Egy egyetem rangját az adja – tette hozzá az professzor –, hogy a szakma nem tud továbbmenni a tudósai, kutatói nélkül.

Benczes István, a BCE egyetemi tanára a fogalmak tisztázásának fontosságára emlékeztetett az Európa tanulmányok terén. Az erre való igyekezet révén, amint az e kötetekben tetten érhető, nemcsak a tudományos közeg, de a nagyközönség is megszólítható.

A következő téma az EU-integráció sikerének mérhetősége, az ide kapcsolható mérőszámok voltak. Kutasi Gábor ennek kapcsán kifejtette: a gazdasági helyett a politikai integráció felé indult el az EU, az ehhez kapcsolható kritériumok pedig jellemzően nem sztenderdizálhatók. Úgy vélte: vissza kellene térni az intézményi helyett a gazdasági mérőszámokhoz, kiterjesztve azokat a zöldgazdaság és a digitalizáció területére is.

Az eseményen szó esett még az eltérő országcsoportok közt fennálló ellentétekről, az EU válságkezelésének hatékonyságáról, valamint arról, milyen mértékű integrációt tartanának ideálisnak a meghívott szakértők. Minderről részletesen egyetemünk ismeretterjesztő portálján, a ludovika.hu cikkében olvashatnak.

Szöveg: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: GVKI