A Brezsnyev-doktrína vége?

Nemzetközi történész konferenciát rendeztek a lengyelországi hadiállapot bevezetésének negyvenedik évfordulóján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépületének Zrínyi Miklós Termében december 16-án.

Az NKE Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Közép-Európa Kutatóintézetének évzáró rendezvényén elsőként Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövetének képviseletében Katarzyna Ratajczak-Sowa első beosztott szólt a megjelentekhez. Felidézte, hogy a lengyel Szolidaritás abban a reményben egyesítette a lengyeleket, hogy saját hazájukban ők lehetnek a házigazdák. A szabadság lehetőségét azonban 1981 decemberében lánctalpak taposták el, a törvénytelenség terrorja lengyelek millióit érintette. Ám az elpusztítani vágyott Szolidaritás, amelynek már akkor is akadtak Budapesten támogatói, mégis tovább élt.

Christián László r. dandártábornok, az NKE rektor jogköreit gyakorló, Fenntartó által kijelölt rektorhelyettes megtisztelőnek nevezte, hogy a konferenciának a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adhat otthont. Az NKE ugyanis annak a Ludovikának utóda, ahol a magyar nyelvű tisztképzés összefonódott a nemzeti függetlenség, a magyar szabadság ügyével. E küzdelmek pedig erős sorsközösséget teremtettek a lengyel néppel.

A konferencia megnyitó beszédét Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta. Kiemelte: a nagyhatalmi logika csak érdekeket ismer, nem barátokat. Mi, magyarok azonban állandó, kipróbált barátságot ápolunk a lengyel néppel. Közös tapasztalataink mutatják meg, hogy milyen fontos a nemzeti önrendelkezés, a szabadság, a demokrácia. A konferencia ezt a kollektív emlékezetet és a barátságot mélyíti, valamint annak üzenetét, hogy a szabadság nem lehet puszta politikai jelszó. Gulyás Gergely hangsúlyozta: aki elnevezi a dolgokat, az uralkodik a társadalmon. Jellemző, hogy a kommunista hatalom hazánkban végig szükségállapotnak hívta a lengyel helyzetet. Ugyanakkor II. János Pál pápa lengyelországi apostoli látogatásakor több tucat alkalommal használta a szolidaritás szót. Szerepvállalása sokat segített abban, hogy enyhüljön a diktatúra szorítása.

A konferencián a Budapesti Corvinus Egyetem Hidegháború-történeti Kutatóközpontjából Békés Csaba, az NKE EJKK Közép-Európa Kutatóintézetétől Mitrovits Miklós, a varsói Lengyel Történeti Múzeumból Michał Przeperski, a lublini Nemzeti Emlékezet Intézetétől Małgorzata Choma-Jusińska, a varsói Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatától Danyi Gábor, ELTE BTK-ról pedig Balázs István Miklós tartottak előadást.

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes 


Címkék: KEKI