Fiatal kutatók tanácskoztak az EU és a V4 jövőjéről

Az Európai Unió jövőjének alakulásáról és benne a Visegrádi Együttműködés szerepéről tanácskoztak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Orczy Úti Kollégiumában a V4-es országokból érkező doktoranduszok és fiatal kutatók november 24-én. Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet (EUSTRAT) által hagyományteremtő jelleggel rendezett konferencián először az Európai Unióval, majd a V4-ekkel kapcsolatos előadásokat hallgathattak az érdeklődők, amelyeket csoportos workshop követett az integrációs dinamikák lehetséges alakulásáról.

A résztvevőket Pató Viktória Lilla, az EUSTRAT tudományos segédmunkatársa köszöntötte, kiemelve a fontosságát annak, hogy a jelen bottom-up kezdeményezés a jövőbeni regionális tudományos kapcsolatok megerősítését célozza, amelyben a Doktoranduszok Országos Szövetségének is nagy szerepe lehet. A résztvevők az Európai Doktorandusz Tanács és a nemzeti doktorandusz érdekképviseleti szervezetek vezetőségéből érkeztek, amely a kezdeményezés továbbélésének garanciája.

Az Európai Parlament politikai tanácsadójaként és az EUSTRAT kutatójakén dolgozó Petri Bernadett előadásában kifejtette: „az Európai Unió a közösségek közössége” és nem szabad figyelmen kívül hagynia a tagállamok által képviselt különböző kultúrákat és történelmi hagyományokat. A szakember kiemelte: a „pandémia traumatikus volt”, vagyis olyan eseményeket kellett átélni, amelyek komoly kihatással lesznek a jövőre. Példaként az Európai Zöld Megállapodás fontosságát hangsúlyozta, valamint részletesen szólt a jogállamisági kérdésekről is, melyek kapcsán leszögezte: jelenleg láthatjuk, hogy az európai uniós jog elsőbbségét célzó törekvések a szorosabb együttműködés irányába terelik a tagállamokat.

A Visegrádi Négyek és a regionális integráció Európai Unión belüli jelentőségét a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) V4 nemzeti koordinátora ismertette. A Visegrádi Alap jelentőségét hangsúlyozva Lázár András úgy fogalmazott: „ez a V4 hatékony eszköze a közös projektek finanszírozására.” A KKM munkatársa úgy fogalmazott: az együttműködés nem merül ki az uniós döntések befolyásolásában, hanem célként jelen van a fejlődést ösztönző projektek támogatása is. A Visegrádi Négyek más országokkal való kooperációja az elmúlt harminc év legsikeresebb fejlesztése – emelte ki. Lázár András hangsúlyozta: „a migráció megváltoztatta az erőviszonyokat,” manapság nagyobb figyelmet kap a V4 országok véleménye. A nyugat-balkáni integrációt elemezve a V4 nemzeti koordinátor leszögezte: az uniós bővítésnek mindenképp napirenden kell lenni, hiszen geopolitikai problémákhoz vezethet a nyugat-balkáni államok „kihagyása.” Mint ismeretes: 2021 júniusától a V4 soros elnökségét Magyarország tölti be, ennek kapcsán Lázár András bemutatta a fő prioritásokat és a magyar szemszögből legfontosabb programpontokat.

Az előadásokat csoportos workshopok követték, amelyek eredményeit a résztvevők ismertették, lefektetve a további nemzetközi egyetemi és tudományos együttműködések alapjait. Megegyeztek abban, hogy a rendezvényt követően az online térben nemzetközi projektek kimunkálásán fognak dolgozni, valamint törekednek arra, hogy évente, más-más V4-es egyetem szervezésében, személyes formában folytassák az egyeztetéseket.

Szöveg: Pap Melinda Patrícia

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: ESKI