Pentagon által támogatott elemző kurzus az NKE-n

Az Amerika Kutatóintézet adott otthont a Pentagon hírszerzésért felelős államtitkára által támogatott három napos intenzív elemző kurzusnak. A SLIEC (Senior Leader Information Environment Course) a biztonságpolitikával foglalkozó katonai és civil vezetőknek nyújt ismereteket a globális információs környezetben alkalmazható stratégiákról és műveletekről.

Az NKE-n tartott képzés az első olyan alkalom, amikor a kiemelt szaktekintéllyel bíró tanfolyamot egy európai NATO-tagországban, valamint egy a „Five Eyes” szövetségen kívüli államban tartják meg.  A képzés résztvevői a magyar kül- és biztonságpolitika releváns intézményeinek munkatársai, köztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, az Információs Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakértői voltak. Az információs műveleti képzéseket biztosító JMark Services képzésének előadói Robert Ehlers egyetemi tanár, az amerikai légierő ny. ezredese, és Thomas Drohan egyetemi tanár, az amerikai légierő ny. dandártábornoka voltak.

A három-napos hibrid kurzust Mártonffy Balázs, az Amerika Kutatóintézet vezetője nyitotta meg. Beszédében emlékeztett: hazánk éppen 25 éve tartott népszavazást a NATO-csatlakozás ügyében, melyet a szavazók nagy többsége támogatott. Az intézetvezető kiemelte, hogy a szövetséghez való csatlakozásunk óta jelentősen változott a nemzetközi biztonsági környezet. A változás mozgató rugóinak, valamint az új környezetben hatékony érdekérvényesítés megváltozott szabályainak megértése különösen fontos a digitális korban, amihez a kurzus is segítséget nyújt.  

Az előadások középpontjában az információ, mint a hatalom összes dimenzióját átjáró tényező állt. Az előadók ismertették a globális információs környezettel kapcsolatos főbb definíciókat, a digitális kort jellemző verseny és konfliktusok sajátosságait, a vonatkozó tervezési folyamatokat, valamint a narratíva-alkotás és információs hadviselés hatásalapú megközelítését. Az interaktív munkára is támaszkodó kurzus az előadások mellett valódi esettanulmányok megvitatására is lehetőséget biztosított. A kurzus egyik célja a magyar biztonságpolitikával foglalkozó intézmények közötti kapcsolat erősítése is volt.


Címkék: AKI