George C. Marshall Center alumni találkozó az NKE-n

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartotta éves találkozóját az amerikai-német partnerségben 1993 óta működő, nemzetközi biztonság- és védelmi képzéseknek otthont adó, George C. Marshall European Center for Security Studies magyar alumni-hálózata. Az idei esemény több szempontból is különleges volt: a rendezvényt első alkalommal rendezték az NKE-n, előadást tartott Chris Cavoli vezérezredes, a US Army Europe and Africa főparancsnoka, és Barre R. Seguin ny. vezérőrnagy, a Marshall Center új igazgatója is, de sor került a magyar alumni-hálózat vezető váltására is.  

Az eseményt megnyitó beszédében Mártonffy Balázs, az NKE Amerika Kutatóintézet intézetvezetője a Ludovika történelméről és az NKE szellemiségéről beszélt, valamint a növekvő nemzetközi volatilitást okozó felerősödő nagyhatalmi versengés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Ezt követően Marc Dillard amerikai ügyvivő a Biden-adminisztráció transzatlanti elköteleződésének hangsúlyozása mellett méltatta a magyar védelmi képességek fejlesztését, valamint pozitívan szólt az idén száz éves amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatokról is. Klaus Streicher német ügyvivő a transzatlanti partnerség fontosságát hangsúlyozta, valamint kitért a jelenlegi német külpolitika prioritásaira is, kiemelve a klímabiztonság és a reziliencia fontosságát is.

A rendezvény kiemelt előadója Christopher Cavoli vezérezredes volt, aki Barre R. Seguin ny. vezérőrnaggyal folytatott beszélgetés formájában osztotta meg gondolatait az európai védelmi együttműködés témájában. Cavoli tábornok és Seguin vezérőrnagy többek közt emlékeztettek az európai biztonsági környezetben a 2014-es ukrajnai válsággal bekövetkező érdemi változásokra, felhívták a figyelmet a hibrid kihívások komplexitására, valamint a NATO-n belüli interoperabilitás humán, operatív és technikai dimenziójára. A vendégek külön kiemelték a kutató-elemzői munka és szakmai kapcsolatok értékét, valamint hangsúlyozták az intézmény-közötti kutatói együttműködés fontosságát is.

A találkozó végén sor került a magyar alumni-hálózat elnökváltására, melynek keretében Bösenbacher Ferenc, Magyarország korábbi Los Angeles-i főkonzulja Csizmazia Gábornak, az Amerika Kutatóintézet munkatársának, a George C. Marshall Center 2016-os képzése alumnusának adta át az elnöki feladatokat. Bösenbacher Ferenc a magyar alumni-hálózat 2001-es alapításától kezdve töltötte be a tisztséget, eredményes szolgálatáért Seguin igazgató emlékérmet is adományozott neki.


Címkék: AKI