Transzatlanti párbeszéd az online platformokról

A különféle közösségi médiaplatformok a digitális közszféra legnagyobb részét képezik, holott alig tíz éve léteznek, céljuk a felhasználók megfigyelése és a befolyásolás – ez is elhangzott a témában rendezett hibrid konferencián a Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében. Az Információs Társadalom Kutatóintézet által szervezett rendezvényen két napon keresztül folytatnak vitát európai és amerikai szakértők az online platformokról.

A Society of Internet Platforms rendezvény keretében „igazi transzatlanti párbeszédet” tudnak folytatni európai és amerikai kutatók, a téma létjogosultságát az óceán mindkét partján egy határozott szabályozói beavatkozás útjainak keresése adja – erről beszélt Török Bernát, a szervező NKE EJKK Információs Társadalom Kutatóintézet vezetője. Hozzátette: a téma relevanciája nem csökken, hiszen az internetes platformok által keltett társadalmi hatás egyre mélyebb. A tanácskozás megnyitóján Koltay András, az NKE rektora arról beszélt: érdekes kérdés, milyen szerepük lehet egyes szervezeteknek, kormányoknak a szólás- és sajtószabadság területén, amikor a magánkézben lévő platformok egyre nagyobb hatalommal bírnak? Kiemelte: a felhasználók sokszor nem találkoznak saját elképzeléseik elleni nézettel, mert a platformok moderálással és törléssel tulajdonéppen személyre szabják a híreket, azaz eldöntik, mi kerül a felhasználó szeme elé személyes hírfolyamában. Koltay András a platformokon is megjelenő gyűlöletkeltő beszéd és az álhírek okán szabályozást sürgetett, de szólt arról is: az internetes felületek szolgáltatói korlátozhatják a szólás- és sajtószabadságot. Az Európai Unióban és más országokban is dolgoznak szabályozási javaslatokon, ám ebből a szempontból a jövő "nagyon bizonytalan".

A hibrid konferencián Jack Balkin, a Yale Egyetem professzora online jelentkezett az Egyesült Államokból. Mint mondta: a közösségimédia platformok manipulálnak, tartalmakat, felhasználókat blokkolhatnak, algoritmusokon keresztül pedig a 20. századtól eltérő módokon befolyásolják az embereket. A szolgáltatók a felhasználók terveit fürkészik, ezek felhasználásával akarják befolyásolni őket. A professzor új megközelítésű szabályozást sürgetett. A szabályozás nehézségeiről Lubos Kuklis, az Európai Médiaszabályozó Testületek Platformjának (EPRA) elnöke beszélt. Azt mondta: a platformoknak korlátozott felelősségük van, ami mások mellett a tartalmak megosztására terjed ki. Lubos Kuklis szerint európai és tagállami szinten is szükségesek a szabályozó hatóságok. A nemzetközi konferenciát mintegy két éve kezdték szervezni, a koronavírus-járvány miatt azonban most tudják csak megtartani.

Szerző: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: ITKI