Fontos alapító tag lett a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet

A Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (SVKI) képviselői részt vettek az Európai Stratégiai Kutatóintézetek Hálózatának (Network of European Strategic Studies Institutions – NESSI) alapításában szeptember végén, melynek kezdeményezője a francia L’Institut de recherche stratégique de l'École militaire (IRSEM) volt. A NESSI fő célja a közös európai stratégiai kultúrához elvezető párbeszéd, valamint az ezt szolgáló együttműködés kialakítása az európai biztonságpolitikai, stratégiai kutatóintézetek és intézmények között.

A hálózat vezetését a résztvevő országok intézményei önkéntes alapon, egyéves időtartamra, rotációs formában látják el. A 2022-es évi elnökséget Portugália vállalta, a következő NESSI megbeszélés így várhatóan az Instituto da Defesa Nacional (IDN) szervezésében valósul meg a jövő év tavaszán Lisszabonban.

A szervezet évente a tagok között szintén rotációs alapon szervezett személyes találkozóra, illetve gyakori online információcserére alapozva működik majd, valamint tervezik a kutatók cseréjének megvalósítását is. A NESSI-nek nincs költségvetési kerete, a résztvevők saját intézményi forrásaikból finanszírozzák a találkozók logisztikai hátterét, míg a helyszín biztosítása és a helyi ellátás az aktuális találkozó szervezőjének feladata lesz.

A NESSI megbeszélésen túl a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet két fős delegációja további szakmai találkozókon is részt vett, melyeken elsősorban az Oroszországgal kapcsolatos biztonságpolitikai témákról konzultáltak. Tálas Péter és Rácz András ellátogattak az Európai Unió Biztonsági Tanulmányok Intézetébe (EU Institute for Security Studies – EU ISS), a francia Nemzetközi Kapcsolatok Intézetébe (Institut francais de relations internationales – IFRI), valamint a Sciences Po egyetemen működő politikatudományi intézetbe (CERI), és tárgyaltak Marck Heckerrel, az IFRI terrorizmus-szakértőjével, a Politique étrangère folyóirat főszerkesztőjével is.

Szöveg: Dr. Tálas Péter

Fotó: NESSI


Címkék: SVKI