„Az elméleti elmélyülést fontos, hogy gyakorlati munka is kísérje”

Az informatika kutatása nem csupán a matekzsenik terepe, hiszen a terület társadalmi, etikai kérdéseinek vizsgálata elsősorban a jogászokra vár. E dilemmák megismerésében komoly előnyt élveznek azok, akik otthonosan mozognak a számítástechnika és az internet világában. Ilyen Sorbán Kinga is. Portré.

Sorbán Kinga, az NKE EJKK Információs Társadalom Kutatóintézetének kutatója gyerekkorában rengeteget olvasott. Édesapja polcán ott volt a Galaktika Fantasztikus Könyvek szinte teljes sorozata, így hamar kezébe kapta Isaac Asimov műveit, illetve Frank Herberttől a Dűne regényfolyamát. Olvasásra leginkább nyáron jutott idő, amikor már túl volt az iskolai kötelező irodalmakon. A család balatoni nyaralójában a tóban lubickolás mellett sok időt töltött a vízparton olvasással. Betűéhsége akkor csillapult, amikor már nemcsak az iskolában, hanem otthon, sőt a Balatonnál is akadt egy használható számítógép. Azóta is szerelmese az informatikának, ugyanakkor korán felmérte, hogy nem elég jó matematikából és fizikából. Ennek ellenére a kurrens számítógépes játékok felfedezése mellett megtanult HTML kódokkal, majd PHP parancsokkal weboldalakat készíteni – ha nagyon sarokba szorítják, talán néhány böngészőoldali JavaScript utasítást is tudna egy weboldalhoz írni. Sajnos a munka mellett végül nem maradt ideje az efféle hobbiprojektek kiteljesítésére.

Sorbán Kinga

Ami a római jogból hiányzik

Mivel nemcsak olvasni szeretett, hanem az olvasottakról, de voltaképpen bármi másról beszélni is, ezért mindenki azt mondta az érettségiző Kingának, hogy menjen a jogi egyetemre, az lesz majd a neki való terület. A karon rögtön az első évben olyan élményekkel gazdagodott, hogy elhatározta, olyan jogterületet választ magának, amelynek biztosan nincsenek előzményei a római jogban. Az informatika iránti érdeklődés és a hazai jogi képzés sajátosságai együtt orientálták tehát az információs társadalom kérdéseinek kutatása, illetve az infokommunikációs jog területe felé. Bár akadtak a karon inspiráló előadások, sajnos akkor még alig foglalkozott valaki a technológiaszabályozás kérdéseivel. Sorbán Kinga mégis kitartott elképzelése mellett: előbb az évfolyam-, majd a szakdolgozatát írta meg informatikai témából. Ekkor határozta el azt is, hogy egyszer maga is szeretne ezen a területen kutatni és oktatni, így elérni, hogy az infokommunikációs jog az alma materében is legyen a jogászok tananyagának része.

Tapasztalatok a közigazgatásból

A diplomaosztó után szinte azonnal felvételt nyert a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramba. Ennek egyik része a héthónapos magyarországi minisztériumi munka, ezt követi egy háromhónapos külföldi szakasz. A program első felét büntetőjogi területen, a Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium Kegyelmi Osztályán töltötte. Elsődleges érdeklődési területével később, Londonban találkozott. A Department for Business Innovation and Skills minisztériumban technológiaszabályozási területen szerzett tapasztalatokat. Ez a brit minisztérium – némi gazdasági elemmel fűszerezve – leginkább az itthoni Innovációs és Technológiai Minisztériumra hasonlított. Ezen az osztályon munkálkodva találkozott először a digitális belső piac legfontosabb kérdéseivel, illetve a területre vonatkozó uniós szabályozással. Mint mondja, London mind szakmailag, mind turistaként odaérkezve kimagasló lehetőségeket kínál, de az életvitelszerű ottlétre szinte alkalmatlan. Nemcsak a lakhatás ára riasztó, hanem a 10 milliós nagyváros zsúfoltsága, zaja, piszkossága is nehezen elviselhető. Ugyanakkor itt, Angliában teljesült egyik nagy vágya, hiszen közelről megnézhette Stonehenge köveit. 

Londonból visszaérkezve a magyar minisztérium átszervezés miatt nem tudott neki státuszt ajánlani. Ehelyett édesapja, aki ma is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tisztviselője, azt kérdezte tőle, beajánlhatja egy éppen megüresedett státuszba a hatóság nemzetközi osztályán. Az NMHH irodáiban már együtt dolgozhatott az NKE mostani rektorával, Koltay Andrással – így azt is felfedezte, hogy kutatóként közel azonos témákkal foglalkoznak. 

Magazinunknak azt is elárulta, ha esetleg nem sikerült volna az NMHH-nál vagy épp kutatóként elhelyezkednie, el tudta volna képzelni, hogy a rendőrségnél, a kiberbűnözés felderítésének területén dolgozik. Mint mondja, ez a munka bár valóban izgalmas, ugyanakkor lelkileg nagyon megterhelő lehet – nem könnyű ugyanis nap mint nap azzal szembesülni, hogy milyen bűnesetek történhetnek meg akár az online, akár a fizikai térben.

Sorbán Kinga egyik szenvedélye a fotózás, ezt a képet is ő készítette.

Egyensúlyban tartani az elméletet és gyakorlatot

Az ITKI kutatójaként Sorbán Kinga főleg a közösségimédia-platformok moderációs tevékenységére, a felhasználók által generált tartalmak kérdéseire, valamint az internetes közvetítőszolgáltatók szabályozásának területére fókuszál. Emellett a mai napig úgy gondolja, hogy a számítógép nemcsak munkára való, hanem játékra is. Persze e területen is az érdekli elsősorban, amikor a felhasználók mások számára közvetítik a játékukat, azaz valamennyire a média szabályozásával foglalkozik itt is. Ennek kapcsán a közeljövő tervei között említi, hogy szeretne egy szerkesztett kötetet megjelentetni a videójátékok szabályozásáról, illetve a magyar videójáték-ipar helyzetéről. Ennek az előkészítő munkálatait már el is kezdték Rab Árpáddal közösen. Ma is nagyon sokat olvas, a hazai és nemzetközi szakmai tanulmányok mellett főként jogszabályszövegeket, uniós jogi normákat. Legutóbb, egy éppen aktuális kutatásához a platformok átláthatósági jelentéseit bogarászta át: milyen kategóriában hány tartalmat moderált, hányat állított vissza egy platform, hány ellen érkezett felhasználói panasz és így tovább.

Ugyancsak fontosnak tartja, hogy az elméleti elmélyülés mellett gyakorlati munkát is végezzen. Így lett az egyetemen koordinátora az EJKK kilenc kutatóintézete nemzetközi tevékenységének, kétnyelvű szerződéseket, együttműködési megállapodásokat készít elő, közreműködik a nemzetközi rendezvények megszervezésében, a vendégek fogadásában. Sajnos a koronavírus miatt ez a feladat főként adminisztratív keretek közé szorult, így már nagyon várja, hogy legyenek ismét nemzetközi rendezvények, amelyeknek segítheti a szervezését. Nagyon szereti ugyanis, ha nyüzsgés van körülötte, és nehezen viseli, ha haszontalannak kell éreznie magát. Ám kutatói szemszögből nézve a kényszerű karantén mégis fontos lett, így maradt ideje arra, hogy végre befejezze doktori értekezését.

Megörökíteni a pillanatot

Amikor éppen nem kutat vagy szervez, a férjével főként túrázni járnak. Emellett nagyon szeret fényképezni is. Amikor még lehetett, sokat utazott, majd hamar rákapott arra, hogy élményeit így is megörökítse. 

A pihenés kapcsán azt is elárulta, hogy hajlamos nagyon rápörögni egyes kérdésekre, ami abból a szempontból jó, hogy így könnyebben fókuszál, ám a túlpörgés gyakran megakadályozza, hogy kilépjen saját gondolati dobozából. A férjével tett kirándulások azért is jók, mert ilyenkor képes magát elengedni – és van, hogy pont ilyenkor érkezik olyan új gondolat, amely elmozdítja a holtpontról.

Nyitókép forrása: NMHH

Sarnyai Tibor, ludovika.hu


Címkék: ITKI