Gondolatok a közép-európaiságról

A nemrég megjelent „Közép-Európa magyar szemmel” című kötetről értekeztek a szerzők az NKE Közép-Európa Kutatóintézet online rendezvényén. Bába Iván, Gyurcsík Iván és Kiss Gy. Csaba esszékötete Közép-Európát és annak integrációs folyamatait, identitását és nemzetépítési munkálatait vizsgálja, előre vetítve a lehetőségét annak, hogy Közép-Európában dőljön el a kontinens sorsa.

„Az a hivatása a Közép-Európa Kutatóintézetnek, hogy a nagymúltú gondolatot, a Duna völgyének (és akár annak tágabb értelembe vett térségének) közeledését előmozdítsa, ezzel egymás jobb megismerését szolgálva” – köszöntötte a résztvevőket Hatos Pál intézetvezető. A közép-európai államok nemzetté válásáról, az eltérő nemzeti koncepciókról, a térség integrációjának politikatörténeti és eszmetörténeti előzményeiről szólt előadásában Kiss Gy. Csaba. A Széchenyi-díjas történész az „emlékezet közösség” fontosságára is kitért, s kiemelte, hogy ez azért is nehéz téma, mert számos történelmi kérdés fordítja egymás ellen a régió lakóit, míg sok más kérdés összekovácsolja őket. Gyurcsík Iván a térség kisebbségeinek helyzetét vizsgálta, s arra kereste a választ, hogy miként lehet úgy alakítani az intézményi, jogi és gazdasági kereteket, hogy közben a kisebbségeket ne érje hátrány. „A cél, hogy harmonikus együttélést lehessen kialakítani a kisebbségek között, mert a stabilitás csak így teremthető meg” – fogalmazott a diplomata. Bába Iván egyebek mellett szólt arról is, hogy a kommunizmus bukása és a rendszerváltoztatás elementáris élménye az, amely összeköti Közép-Európát. A korábbi varsói nagykövet úgy véli, hogy a kommunista rendszer bukása az 1970-es évektől kezdve összeköti a nemzetek értelmiségi rétegeit, s ezen kapcsolatok mai napig markáns erővel jelennek meg a politikai párbeszédekben, vitákban.

A neves szakértőket felvonultató beszélgetésen szó volt más mellett arról is, hogy eldőlhet-e Európa sorsa ebben a középső régióban, de azt a kérdést is felvetették, hogy létezik-e egyáltalán közép-európai identitás?

Szöveg: Zavodnyik Blanka


Címkék: KEKI