Útlevéllel a fejlődés útján

A székelyföldi turizmus fellendítésének lehetőségeiről, valamint a digitalizáció versenyképességének kérdéseiről volt szó az NKE Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet online rendezvényén, ahol az Eötvös József Kutatóközpont két ösztöndíjasa mutatta be kutatási témáját.

A koronavírus maradandó sebet ejtett a turisztikai szektoron, ráadásul ott, ahol a turizmus amúgy sem virágzott, így most még nehezebb helyzetbe kerültek a vállalkozók – hangzott el az online rendezvényen. Tóth-Batizán Emese Emőke kutatásával a székelyföldi turizmusban rejlő lehetőségeket igyekszik feltárni egy gazdaságszocializációs modell kidolgozásával. „A székelyföldi turizmus piaca ma már részben rendezett, konszolidálódott és professzionalizálódott piac, ahol egymástól elkülönülő minőségi és igényességi szintek rajzolódnak ki” – foglalta össze a jelenlegi állapotokat a kutató. Tóth-Batizán Emese Emőke azt is elmondta, hogy bár sok területen lehet javuló tendenciát látni, sok szereplő azért dönt továbbra is a szürkegazdaságban végzett munka mellett, mert az állam által hozott szabályok túl bürokratikusak, s az előírások betartása sokkal több energiát igényel, mint a várható haszon.

A Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet másik ösztöndíjasa előadásában a digitalizáció versenyképességének és környezethatékonysági követelményeinek lehetőségeit vizsgáló kutatását mutatta be. „Az innovációs teljesítmény növelésével lehetőség van fenntartható gazdasági növekedést létrehozni, beindítani a különböző mozgatórugókat, sőt versenyképes állapotot elérni” – véli Feierabend Izabella, aki egyebek mellett azt vizsgálja, hogy mekkora az e-kereskedelem kiterjedtsége, mennyire kötött platformokhoz a digitalizáció, és a digitális megoldások mennyire határozzák meg a termékek fejlesztését, hozzáadott értékét vagy éppen funkcionalitását. „Egy olyan cselekvési tervet szeretnék kidolgozni, amely lehetővé teszi, hogy a hazai szereplők hatékonyabban tudjanak bekapcsolódni az innovációs versenybe” – fogalmazott a kutató.

Szöveg: Zavodnyik Blanka


Címkék: GVKI