Scrutonnal Európa körül

Több mint egy éve hunyt el Sir Roger Scruton, a konzervatív politikai filozófia meghatározó alakja. A szomorú évforduló alkalmából Európa szerte szakmai konferenciával emlékeztek a brit filozófusra, aki az 1980-as években segítette a földalatti akadémiai hálózatok létrejöttét Közép-Európában, letéve a magyar politikai gondolkodás alapjait is.
Az évforduló alkalmából az Európai Konzervatívok és Reformisták európai parlamenti frakciója online konferenciával emlékezett a brit filozófus munkásságára. „Scruton szavai átvágták a viták csendjét, megalapozták és értelmet adtak beszélgetéseknek” - hangzott el az online kerekasztal-beszélgetésen, ahol mások mellett Hörcher Ferenc, a NKE EJKK Politika- és Államelméleti Kutatóintézet igazgatója is tisztelettel adózott a konzervatív filozófia alakja előtt. A kerekasztal-beszélgetés olasz nyelven ITT érthető el.

Magyarországról, Lengyelországból, sőt Paraguayból is csatlakoztak résztvevők a Sziléziai Egyetem (Katowice, Lengyelország) azonos témában rendezett online előadásához, ahol Hörcher Ferenc mutatta be Scruton hagyatékának egy darabját. A Politika- és Államelméleti Kutatóintézet igazgatója előadásában Scruton felvilágosult racionalizmusának gyökereit vizsgálva elmondta, hogy a modern politikai gondolkodás 20. századi változata Edmund Burke angolszász államférfi munkásságáig vezethető vissza, melyet később egyebek mellett Friedrich Hayek és Sir Roger Scruton is tovább örökített. A kutató előadásában bemutatta, hogy miként viszonyult Scruton a 18. századi és a későbbi szekularizációs folyamatokhoz, hogyan kapcsolta össze a „tudomány” és a „Lebenswelt” („Életvilág”) fogalmakat, illetve miként vélekedett a felvilágosult racionalizmus és a vallás összefüggéseiről. Hörcher Ferenc angol nyelvű előadása ITT tekinthető meg.

Sir Roger Scruton 1944-ben született Közép-Angliában és ott is nőtt fel. Egyetemi tanulmányait Cambridge-ben és Franciaországban végezte. Az 1968-as diáklázadások idején Párizsban tartózkodott, az ott tapasztalt események hatására vált végérvényesen konzervatív gondolkodóvá. 1982-ben megalapította a Salisbury Review c. folyóiratot, amely a konzervatív gondolkodás meghatározó fórumává vált Nagy-Britanniában. Számos egyetem professzora, vendégtanára volt. A Londoni Egyetemen kibontakozó pályafutásának 1985-ben megjelentetett könyve (Thinkers of the New Left) vetett véget, melyben alapos, éles hangú kritikai elemzés tárgyává tette a kortárs baloldali gondolkodókat. Scruton tehetségét senki nem vitatta, de nézetei miatt az akadémiai életből kitaszították. A rendszerváltás óta Magyarországon, ahogy a többi közép-európai országban is, nagy tisztelet övezi. A Magyar Érdemrend Középkereszt birtokosa, mely kitüntetésben Áder János köztársasági elnök 2019-ben részesítette a nemrég elhunyt tudóst, és Orbán Viktor miniszterelnök adta át azt számára a londoni magyar nagykövetségen, Közép-Európa és hazánk politikai átmenete érdekében folytatott szakmai szervező tevékenységét és szellemi erőfeszítéseit elismerve. A brit gondolkodó nemcsak politikaelméleti, de esztétikai írásai révén is ismert Magyarországon, nemrég jelent meg „A szépről” című könyve.

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Gary Doak/Alamy


Címkék: PÁK