Puccskísérlet vagy kontrollálatlan csőcselék?

„Szomorú, amit megélt Washington, az Egyesült Államok és talán a világ is” – fogalmazott az új amerikai elnök beiktatásához vezető út kapcsán Mártonffy Balázs. Az NKE Amerika Tanulmányok Kutatóintézet vezetője is részt vett a Külügyi és Külgazdasági Intézet online beszélgetésén, amelyen a Capitoliumi események elemzésén túl, a Trump elnök elleni újabb impeachment-eljárás lehetséges kimeneteleit is számba vették a résztvevők.

Drámai változások szemtanúja lehetett a világ január 6-án: amellett, hogy precedens nélküli események rengették meg a demokráciába vetett hitet az USA-ban, politikai fordulatot is hozott a nap a szenátusi választások eredményének kihirdetésével. Bár egyesek puccskísérletként definiálták az eseményeket, az online térben összegyűlt szakértők úgy vélik, erről (egyelőre) nincs szó. Mártonffy Balázs szerint a sajtó túl sok vélt és valós szándékosságot lát az események mögött, pedig inkább beszélhetünk „túlhevített individuumok együtteséről”, mintsem jól szervezett tömegről. Fehér Zoltán, a Fletcher School Stratégiai Tanulmányok Központ tudományos főmunkatársa mindazonáltal úgy véli: a november 3-tól folyamatosan eszkalálódó Trump-propaganda, a választások és eredményeinek folyamatos megkérdőjelezésére, majd elutasítására való buzdítás, végső soron felfogható puccskísérletnek. „A politikai osztály egésze visel felelősséget a történtekért, mert évtizedek óta tudható, hogy problémák vannak a választási rendszerrel” – tette hozzá Varga Gergely. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója arról is beszélt, hogy bár jogos indulatok is közrejátszottak a történtekben, ennek egy alkotmányos demokráciában nem kellett volna megtörténnie. A szakember a Capitoliumi Rendőrség mulasztásait emelte ki, de azt is hozzátette, hogy a végső felelős személyét egy vizsgáló bizottság tudná csak kideríteni.

Az online rendezvényen szó esett az Egyesült Államok megosztottságáról is. Mártonffy Balázs úgy véli, hogy bár ez régi történet, a most tapasztalható polarizáltság az elitet is kettéválasztja. Varga Gergely szerint a tavaly nyári erőszakhullám és a mostani események között indokolt jogi és politikai szempontból is különbséget tenni. Amíg a friss történések kapcsán Donald Trumpot és apparátusát nyomja a felelősség súlya, addig a fél évvel ezelőtti erőszakhullám részben a demokrata oldal felemás, olykor túl gyenge tiltakozással fűszerezett politikai kommunikációjának is az eredménye. A Trump elnök ellen esetlegesen (újra) induló impeachment-eljárás kapcsán a szakértők úgy vélik: bár az előző eljárást nem tudták a demokraták végig vinni, a mostanit viszont már nem biztos, hogy érdemes lenne.

Baranyi Tamás Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese a magáncégek és a közösségi média befolyásáról, a rendfenntartó erők szerepéről, valamint a média- és sajtószabadság érvényesüléséről is kérdezte a kerekasztal résztvevőit „Tartsuk szárazon a puskaport és készüljünk a legjobbra” – zárta a beszélgetést Mártonffy Balázs. Az NKE intézetvezetője szerint a capitoliumi események után, a rendfenntartó szervek fokozottan figyelnek majd a rendre. “Lehet, hogy Trump megbukott, de a trumpizmus sokáig velünk marad” – összegezték az elhangzottakat a Külügyi és Külgazdasági Intézet online eseményén.

Szöveg: Zavodnyik Blanka


Címkék: ATKI