Izgalmas 2020 a Balkánon

Igazi választásdömpinget hozott az idei év a Balkánon, ez nem kedvezett a koronavírus járvány megfékezésének, amelyet a szerb ortodox egyház és tüntetések sora nehezített – erről beszéltek a térség szakértői az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet (SVKI) online workshopján. Elhangzott az is: Bosznia-Hercegovinában ugyan a járvány nem megfelelő kezeléséért megbüntették a választók a kormányzópártot, ám ilyen egységes hatásról az egész régióban nem lehet beszélni csak akkor, ha az összekapcsolódott egy másik eseménnyel.

„2020 rendszeres meglepetéseket hozott” – így jellemezte a Balkán idei történéseinek több területre kiható változatosságát köszöntőjében Egeresi Zoltán. Az NKE SVKI tudományos munkatársa szerint a koronavírus járvány, annak társadalmi és gazdasági hatásai, a különböző tüntetések és olykor meglepő fordulatokat eredményező választások teszik emlékezetessé 2020-at a régió számára.

A meghívott szakértők a balkáni országok egészségügyének teljesítményéről beszéltek a járvány kitörésétől kezdődően. Orosz Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint az első hullám idején a járványgörbét laposan tartották az intézkedések és a társadalmi fegyelmezettség, ám az egészségügy rossz állapota azért okozott nehézségeket. Boszniában nem segítette az egységes fellépést a felszabadalt egészségügyi szektor, amely az országon belül is nagyon különbözővé teszi az ellátás színvonalát. Az NKE részéről, Ördögh Tibor arról beszélt, hogy a járvány kezelését a vírustagadók nehezítették, kifejezett ellenállás volt a szerb ortodox egyház részéről, amely nem korlátozta szertartásainak rendjét, annak ellenére, hogy legfőbb vezetője Covid fertőzés következtében hunyt el.

Szó volt a járvány gazdaságra gyakorolt hatásáról is. A régió specialitása ebből a szempontból a jelentős vendégmunkás kibocsátó jelleg, így Nyugat-Európa történései a Balkánt is befolyásolják, hiszen a hazautalások GDP-hez viszonyított aránya 10 százalék körüli. Németh Ferenc, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a járvány terjedésének nem kedvezett a turizmus májusi nyitása, ám ez szükséges lépés volt gazdasági szempontból, de a választások, tüntetések is súlyosbították a járvány terjedését. A Balkán országai tavasszal gáláns mentőcsomagokat alkottak, de gazdasági szerkezeteiket elnézve félő, hogy ez nem sokáig lesz fenntartható – tette hozzá a kutató. Reményi Péter a Pécsi Tudományegyetem docense szerint szintén nem kedvezett a járvány terjedésének az idei „választásdömping” sem. Montenegróban „rezsimváltó koalíció” alakult, míg Szerbiában a kormánypárt és Aleksandar Vučić elnök „túlnyerte magát”, a 250 fős parlamentnek 243 tagja kormánypárti. Újrázott a koalíció Észak-Macedóniában, ez segítheti az országot az Európai Uniós integrációban is – sorolták a szakértők, akik hozzátették: a legnagyobb meglepetést Montenegró okozta, ahol 30 év után hatalomváltás történt, aminek mozgatórugója az egyházügyi törvény elfogadása, ami mutatja az ortodox egyház politikaformáló erejét.

A konferencián szó volt még az energia diverzifikációról, az 5G balkáni terjedéséről, és a „poszt-Trumpi” időszakról is, azaz arról, hogyan változik majd az USA politikája, mennyire lesz fontos a Szerbia-Koszovó viszony a Biden adminisztráció számára.

Szöveg: Tasi Tibor


Címkék: SVKI