Scruton: Mi vagyunk a hely

Közösségi Tér létrehozásával emlékeznek a januárban elhunyt brit filozófusra, Sir Roger Scrutonra. Ennek apropóján szervezett közös online konferenciát a Mathias Corvinus Collegium és a Danube Institute. Az online kerekasztal-beszélgetés vendégei között volt Hörcher Ferenc, az NKE EJKK Politika- és Államelméleti Kutatóintézet vezetője is.

Az eseményen felidézték Sir Roger Scruton alakját, aki képes volt a filozófiát a hétköznapi emberek nyelvére is lefordítani. A filozófus özvegye videóüzenetben köszönte meg a tiszteletadásnak ezen formáját a szervezőknek és a Scruton Közösségi Tér alapítóinak. Sophie Scruton köszöntőjében azt is elmondta, hogy a kezdeményezés jó alkalom arra, hogy új barátságok szülessenek és egy intellektuális közösség bontakozzon ki férje munkássága nyomán. Douglas Murray brit konzervatív szerző és újságíró többek között arról szólt, hogy mit jelent a konzervativizmus a különböző generációk számára. John O’Sullivan, a Danube Institute elnöke a brit konzervatív filozófusnak a kortárs politikai gondolkodásra és a politikusokra gyakorolt hatásáról is beszélt. Hörcher Ferenc Roger Scruton magyarországi kapcsolatairól és itt szerzett tapasztalatairól szólt, megerősítve, hogy egy új magyar értelmiség nő fel a szerző művein, beépítve tudásukba a filozófus nézeteit is.

Sir Roger Scruton 1944-ben született Közép-Angliában és ott is nőtt fel. Egyetemi tanulmányait Cambridge-ben és Franciaországban végezte. Az 1968-as diáklázadások idején Párizsban tartózkodott, az ott tapasztalt események hatására vált végérvényesen konzervatív gondolkodóvá. 1982-ben megalapította a Salisbury Review c. folyóiratot, amely a konzervatív gondolkodás meghatározó fórumává vált Nagy-Britanniában. Számos egyetem professzora, vendégtanára volt. A Londoni Egyetemen kibontakozó pályafutásának 1985-ben megjelentetett könyve (Thinkers of the New Left) vetett véget, melyben alapos, éles hangú kritikai elemzés tárgyává tette a kortárs baloldali gondolkodókat. Scruton tehetségét senki nem vitatta, de nézetei miatt az akadémiai életből kitaszították. A rendszerváltás óta Magyarországon, ahogy a többi közép-európai országban is, nagy tisztelet övezi. A Magyar Érdemrend Középkereszt birtokosa, mely kitüntetésben Áder János köztársasági elnök 2019-ben részesítette a nemrég elhunyt tudóst, és Orbán Viktor miniszterelnök adta át azt számára a londoni magyar nagykövetségen, Közép-Európa és hazánk politikai átmenete érdekében folytatott szakmai szervező tevékenységét és szellemi erőfeszítéseit elismerve. A brit gondolkodó nemcsak politikaelméleti, de esztétikai írásai révén is ismert Magyarországon, nemrég jelent meg „A szépről” című könyve.

A beszélgetés visszanézhető ITT vagy ITT.

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Facebook


Címkék: PÁK