A mesterséges intelligencia hatásairól tanácskoztak

A mesterséges intelligencia elméleti megközelítésére szervezett online kerekasztal-beszélgetést az NKE Nemzetközi Igazgatósága, mely az egyetem diákjai számára is nyitott volt, bárki bekapcsolódhatott. A külföldi és hazai szakértők részvételével zajló panelbeszélgetés a mesterséges intelligencia társadalmi vonatkozásait járta körül, s arra kérdésre kereste a választ: milyen hatással lesz korunk nagyléptékű technikai fejlődése az emberek mindennapjaira?

„A mesterséges intelligencia vizsgálatának kérdése egy szimbolikus téma”- köszöntötte a beszélgetés résztvevőit Breuer Klára. Az NKE nemzetközi igazgatója szerint az életünket alaposan felforgató koronavírus járvány mégis csak pozitív hozadéka, hogy kénytelenek vagyunk új megoldások felé nyitni, és például a nemzetközi megbeszéléseket az online térben megtartani.  A Nemzetközi Igazgatóság célja, hogy a jelenlegi időszakban is folytatódjon az egyetem nemzetközi kapcsolatainak erősítése stratégiai irányokban.

A beszélgetés résztvevői Ződi Zsolt, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézet főmunkatársa, Gyaraki Réka, az RTK Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszék munkatársa és Andrew Dolan, az edinburgh-i székhelyű The Centre for the Study of the New Security Challenges LTD. igazgatója voltak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára fontos partner a mesterséges intelligencia területén az új biztonsági kihívások tanulmányozását célzó skóciai központ, mely a témában releváns tudományos könyveket, folyóiratokat ajándékozott az NKE-nek, és Budapesten életre is hívott egy fórumot a mesterséges intelligencia kérdéskörének vizsgálatára. Andrew Dolan előadásában bemutatta a mesterséges intelligencia fontosabb aspektusait és vázolta az idei év legfontosabb tendenciát. Előadásában a kutató a társadalmat leginkább foglalkoztató problémákra igyekezett választ találni: például a munkanélküliség problematikáját vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a robotizáció a gazdasági élet nem minden aspektusát érinti majd negatívan.  Ráadásul, amíg az emberek fokozott sérülékenységnek vannak kitéve, addig a gépek esetében számos kockázati tényező kiküszöbölhető. Erre tökéletes példa a napjainkban is tomboló világjárvány.

Ződi Zsolt kifejtette, hogy ma már a különböző tagállami és uniós szintű dokumentumok is azt kommunikálják, hogy milyen előnyei vannak a technológiai fejlődésnek. Az ezzel kapcsolatos változásokat azonban a társadalommal el kell tudni fogadtatni, ehhez folyamatosan konzultálni kell a polgárokkal. A szabályozásnak pedig a technológia fejlődését is segítenie kell. Gyaraki Réka r. őrnagy, mint kiberbiztonsági kérdésekben jártas szakember elmondta: bár a Magyar Rendőrség még nem alkalmaz mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat, de látható egy tendencia, hogy a tudományterület idővel a bűnüldözés hasznára válhat.

A beszélgetés során szó volt arról is, hogy vannak-e jogaik a gépeknek, miként alkalmazható a mesterséges intelligencia a diplomácia világában, valamint a terület adatvédelmi szabályozásának kérdésköréről is beszélgettek a szakértők. Utóbbi kapcsán elhangzott: mivel a mesterséges intelligenciával működő eszközök sok személyes adatot használnak, elengedhetetlen a terület GDPR-nak megfelelő, komplex és kiterjedt szabályozása.

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: ITKI