Nemzetközi konferencia a munka jövőjéről

Tényleg elveheti a mesterséges intelligencia a munkánkat vagy épp ellenkezőleg, eddig nem ismert új és hatékony eszközöket biztosít majd a munka világának jobbá tételéhez? E kérdésről cseréltek eszmét nemzetközi szakemberek az egyetemen és online.

Emberközpontú digitalizáció és a munka jövője címmel szervezett nemzetközi hibrid konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Információs Társadalom Kutatóintézete (ITKI) április 26-án, a Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában. A résztvevőket elsőként Török Bernát, az NKE EJKK ITKI intézetvezetője köszöntötte. Kiemelte, a digitalizáció folyamatát mindenképpen meg kell tartanunk emberközpontúnak, hiszen így az elérhető legjobb eszközöket kínálhatja fel nekünk életminőségünk javítására. Ha azonban nem mi szabályozzuk az algoritmusokat, akkor azok fogják készítőjük céljai szerint szabályozni az életünket. Hozzátette, ma már a digitális folklór része az obligát kérdés, hogy hány állást szüntet meg a mesterséges intelligencia (MI). Azonban Török Bernát szerint ezt nem találgatni kell, hanem a meglévő tapasztalatok alapján pontosan elemezni. Ugyanis így kiderülhet, hogy nem áldozatai, hanem nyertesei leszünk az MI térhódításának. Az intézetvezető végül Makó Csaba professor emeritust, a konferencia menetrendjét összeállító kutatót méltatta, aki ezen a napon ünnepelte születésnapját.

A konferencia meghívott szakértői, így többek között Fézer Tamás, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának fejlesztési és külkapcsolati dékánhelyettese, a Polgári Jogi Tanszék egyetemi tanára, Ződi Zsolt, az NKE EJKK ITKI tudományos főmunkatársa, Amir Mosavi, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Szoftvertervezés és -fejlesztés Intézetének docense, Sina Ardabili, az iráni Mohaghegh Ardabili Egyetem kutatója vagy Chris Warhurst, a Warwick Foglalkoztatási Kutató Intézet kutatóprofesszora a nap során jogi, társadalomtudományi, illetve technológiai szempontból elemezték a digitalizáció hatását és az MI fejlődését a munka világában.

A konferenciáról bővebben is olvashat az egyetem tudományos portálján, a ludovika.hu cikkében.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: digitalizáció