„Alkotó feszültség” a tengerentúlon

Az Egyesült Államok külpolitikájának doktrínája címmel szervezett közös eseményt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) John Lukacs Intézete (JLI), valamint a Ludovika Collegium április 16-án a Ludovika Főépület Zrínyi Termében. Az érdeklődőket elsőként Mártonffy Balázs, az NKE EJKK JLI kutatási igazgatója köszöntötte, aki Jordan Tama, az intézet és a Ludovika Collegium vendégének bemutatása mellett kiemelte, a politikai polarizáció, illetve az amerikai kétpárti együttműködések megértése, amelyről a professzornak az Oxford University Pressnél jelent meg idén Együttműködés a polarizált korban címmel könyve, egyre fontosabb beszédtémává válik nem csupán az egyetemeken, de a hétköznapokban is.

A köszöntő után az amerikai külpolitikáról Jordan Tama, a washingtoni American University School of International Service professzora adott elő. Előadásában három fő témát bontott ki: egyrészt hogyan szabályozza az elnök és a kongresszus szerepét az amerikai alkotmány, másrészt mit jelent a polarizáció, illetve ennek ellenére hogyan jelennek meg a kétpárti együttműködések a külpolitikában, végül pedig arról beszélt, milyen jövő várhat az amerikai külpolitika nagy stratégiájára.

Az előadásról és az azt követő szakmai beszélgetésről bővebben az egyetem tudományos portálján, a ludovika.hu cikkében olvashat.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes