Külügyminiszterként a haza szolgálatában – Martonyi János 80 éves

Martonyi János, Magyarország korábbi külügyminiszterének 80. születésnapja alkalmából tartottak konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) április 4-én. Az NKE Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) John Lukacs Intézete (JLI) által szervezett, a Habsburg Ottó Alapítvány és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület társszervezésében megtartott eseményen bemutatták az ünnepelt A történelem folytonossága (La Continuité de L’Histoire) című, francia nyelvű, a Ludovika Egyetemi Kiadó által megjelentetett könyvét is.

Martonyi János 45 éves volt, amikor Közép-Európa felszabadult a szovjet elnyomás alól, 60 éves volt, amikor Magyarország az Európai Unió tagja lett és 70 éves koráig egy külső mandátum jegyében képviselte a hazánk számára fontos értékeket – fogalmazott köszöntőjében Prőhle Gergely, a JLI programigazgatója, aki szerint az ünnepelt belső elhivatottsága az ország számára elengedhetetlenül fontos.

„Annak tanúbizonysága a most francia nyelven megjelent könyv, hogy saját értékrendjét, politikai és történeti látásmódját képviselve képes belső mandátumát mindenkivel megosztani” – jelentette ki. Hangsúlyozta: az új kötet és a volt külügyminiszter korábbi tanulmányai segítenek megérteni azt, hogy milyen keretrendszerben gondolkodunk Közép-Európában. Hozzátette: a mű címlapján látható római Capitolium szimbolizálja egyebek mellett az európai integrációt és a keresztény Magyarországot.

A 80. születésnap mindig alkalom a visszatekintésre is, és Martonyi János rendkívül gazdag életútja saját közelmúltunk értékelését is jelenti – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Abban, hogy a magyar polgári jobboldal kormányt alakíthatott, komoly szerepe volt Martonyi Jánosnak, aki nemcsak külügyminiszterként volt meghatározó személy, de a belpolitika alakulását is jelentősen befolyásolta – fogalmazott a politikus.

Martonyi János és Mádl Ferenc voltak azok, akik a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülettel és az 1994-95-ben létrejött szervezetekkel együtt azt képviselték, hogy a posztkommunista alternatíva mellett kell egy hiteles polgári megoldás is – idézte fel. Kitért arra is, hogy az ünnepelt nemcsak a nemzetközi magánjog professzora, hanem a közjognak is kiváló ismerője, ami azért fontos, mert véleménye szerint napjainkban a legnagyobb problémát a jog tiszteletének a hiánya okozza, és ettől szenved a legjobban Európa.

 Akkor tud valaki európaiként gondolkodni, ha közben egy nemzethez tartozóként is vélekedik – foglalta össze Martonyi János egyik legfontosabb gondolatát a miniszter. „Martonyi János tudására, tapasztalatira, gondolataira ezt követően is nagy szükség lesz, politikai életútjának esszenciája gazdagít mindannyiunkat” – zárta beszédét Gulyás Gergely.

Martonyi János kiválóan beszél franciául, ami sokat segített a kommunikációban – idézte fel találkozóikat Hubert Védrine korábbi francia külügyminiszter, aki úgy látja, Milan Kundera mellett magyar kollégája segítette őt leginkább abban, hogy megértse a „közép-európai” gondolkodást, amelynek fontos része a nemzeti identitás. Méltatta a most megjelent könyvet is, amely szerinte fontos európai uniós kérdésekkel foglalkozik.

„E munka világosan megmutatja, hogy Martonyi diplomáciai munkásságát mélyen átélt és sokszorosan átgondolt intellektuális szenvedély vezette” – emelte ki a könyvről Hatos Pál, az NKE EJKK Közép-Európa Kutatóintézetének vezetője.

Az esemény második részében Fejérdy Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány tudományos igazgatóhelyettesének bevezetője után Benita Ferrero-Waldner, az Osztrák Köztársaság korábbi európai és nemzetközi ügyekért felelős szövetségi minisztere az új kötet egyik fontos gondolatának az identitás kérdését nevezte.

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke Martonyi – aki Antall József egyik fontos munkatársa is volt – külügyminiszteri tevékenységéből egyebek mellett a 2011-es első sikeres magyar uniós elnökséget emelte ki. Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora úgy fogalmazott: Martonyi egy igazi européer személyiség. Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete az alkotmányos identitás fontos képviselőjének nevezte Martonyi Jánost.

Az előadások után Győri Enikő európai parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke mondott pohárköszöntőt, amelyben felidézte, hogy Martonyi János mindig szeretett a másokkal való beszélgetéseiből inspirálódni, azok számára pedig, akik vele dolgoztak, az ő gondolatai mércévé váltak. Úgy fogalmazott: Martonyi János számára egyetlen zsinórmérték van: a haza.

A rendezvény végén az ünnepelt megerősítette: a legfontosabb elv a nemzeti közösséghez való tartozás, ami megfér az európai gondolkodással.

 

Szöveg: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes